Ha üzembiztosan megy az 5 kilométer és szeretnél tovább fejlődni, több időt a szabadban tölteni, íme egy remek lehetőség.

A 10 kilométeres táv futva már egy nagy távolság, azonban elmondható, hogy a legnépszerűbb a versenyeken és a hétköznapi edzéseken is az lehet, ha végigcsinálod ezt a 6 hetes edzéstervet.

Némi magyarázat a táblázathoz:
– A km-ben megadott futásokat laza, kényelmes tempóban kocogd végig, úgy, hogyha van egy társad a futásoz, vele folyamatosan tudj futás közben beszélgetni. 
– A “Gy”– vel jelzett gyors szakaszokat egy kicsit húzd meg, hogy a lihegésed erősödjön, de véletlenül sem annyira, hogy kiköpd tőle a tüdődet! Minden gyors szakasz után nagyon lassan kocogj mindaddig, amíg a légzésed visszaáll normálisra, és csak utána kezdd el a következő gyors szakaszt.
– Az “R” betűvel kódolt repülőfutások 100 méteres sprintszerűséget jelentenek, ahol kb 80 méteren át fokozatosan felgyorsulsz a maximális sebességed 90%-ára, majd azt a tempót megpróbálod 10-20 méteren keresztül tartani, aztán szépen lelassulsz teljesen kb 30 méteren belül. A repülők között sétálj addig, amíg teljesen lenyugszik a légzésed, csak utána kezdd el a következőt. 

A futás előtti bemelegítésre és edzés végén a nyújtásra sem szabad sajnálni az időt, hiszen így sok bosszantó sérülést elkerülhetünk.

Sok sikert kívánunk Mindenkinek !!

forrás: Runnersworld